Lakati Tibor orosz-magyar tolmács fordító, angol-magyar fordító, orosz-magyar tolmácsolás-fordítás, angol-magyar fordítás, weblap fordítás, HA8SLT - Webhely-térkép

Lakati Tibor - tolmács-fordító - Zászlók

Lakati Tibor orosz-magyar tolmács fordító, angol-magyar fordító, orosz-magyar tolmácsolás-fordítás, angol-magyar fordítás, weblap fordítás, HA8SLT
Hungarian flag UK flag Russian flag

Lakati Tibor - tolmács-fordító - Kép

Lakati Tibor - HA8SLT - Spektrum Analizátor

PRÓBAPANELEK


Nyomtatott áramköri lapok készítése próbapanelen
Az egyszerűtől a bonyolultig, vagy mégsem?

Az elektronikát kedvelők, a kapcsolási rajzok és ötletek gyakorlati megvalósítását - az építést szeretők előbb-utóbb szembesülnek a nyomtatott áramköri lapok készítésének szükségességével. A NYÁK-készítés fortélyairól már sok szó esett a Rádiótechnika és annak idején a HE számaiban is. Ezzel a cikkel azoknak szeretnénk némi segítséget nyújtani, akik a NYÁK-gyártással NEM, de azok használatával igenis szeretnének foglalkozni.

A bevezetőből kiderül, hogy NEM a NYÁK-készítésnek egy újabb fortélyát szeretném közreadni, hanem annak használatával kapcsolatos - számomra az eddigi legjobban bevált - módszert ismertetni.

A nyomtatott áramköri lapok gyártásával kapcsolatos - a jelen cikkben hivatkozott - valamennyi módszert kipróbáltam, az azokról alkotott vélemény szigorúan a sajátom, valószínűleg nem minden esetben egyezik meg az olvasók véleményével. A különböző módszerek különféle anyagokat és nem utolsó sorban kézügyességet kívánnak, tehát teljes mértékben elképzelhetőnek tartom, hogy az ügyesebbek és türelmesebbek bizonyos módszerek esetében nagyobb sikerrel jártak, mint én.

A nyomtatott áramköri lapok készítése során - mivel a célom soha nem az üzlet, hanem a hobbi és szórakozás volt - mindig egyedi (egy-egy darab) NYÁK-okat készítettem, ezért folyamatosan kerestem azt a módszert, amellyel a legegyszerűbben juthatok el egy működő áramkörhöz.

Az amatőr szintű NYÁK-készítés módszereit két kategóriára osztanám fel, ezek a mechanikai, illetve a vegyi eljárások. A mechanikai eljárások közé tartoznak a következők:

A következő kategória a vegyi eljárás, amely már egy komolyabb dolog és igen bonyolult áramköri lapok készítésére is alkalmas. Ezeket röviden a következőkben foglalnám össze:

A fentiekből kiindulva mindig azon törtem a fejem, hogyan lehetne egy olyan eljárást találni, hogy csak le kelljen venni egy NYÁK-ot a polcról és mehessenek rá az alkatrészek. Gondolom minden olvasónak azonnal eszébe jutnak a kereskedelemben  készen kapható próbapanelek, Veroboard-ok (4. ábra). Nekem is eszembe jutott. De azt mindenki tudja, hogy minden, ami univerzális, igazából semmire sem jó, illetve mindenre csak egy kicsit.

Ezt a helyzetet próbáltam némileg javítani azzal, hogy egy új mintázatot készítettem a próbapanel számára (5. ábra). Ez abban különbözik a kereskedelemben kapható panelektől, hogy a forr-szigetek négylyukúak, két raszter (5,08 mm) távolságra vannak egymástól, a köztes területeket pedig test-fólia tölti ki. Könnyen beláthatjuk, hogy ez a megoldás annyiban jobb az eddigieknél, hogy a testen lévő alkatrész-lábak azok helyén közvetlenül leforraszthatók a testre (hiszen a test mindenütt jelen van). A megoldás sokrétűségét és variálhatóságát növelhetik a következők:

Felmerülhet a kérdés: mivel a forr-szigetek két raszter távolságra vannak egymástól, köztük pedig testfólia van, hogyan lehet beforrasztani az egy-raszteres lábtávolságú alkatrészeket (IC-k)? Nos, itt némi kompromisszumra van szükség. Én minden esetben foglalatot használok az IC-k esetében, amit úgy forrasztok be a forrasztási oldalra, hogy minden második láb a levegőben marad, és a hozzájuk menő alkatrészeket közvetlenül a lábra forrasztom. Igaz nem régen használom ezt az eljárást, de eddig még ez nem okozott semmiféle gondot (6. ábra).

A panelt három méretben készítettem el: a sorok és oszlopok száma szerint 6x5-ös (65x40 mm), 8x6-os (75x50 mm) és 10x8-as (100x60 mm)(7. ábra). Ezek a méretek elég nagy szabadságot adnak a különféle bonyolultságú áramkörök elkészítésében. A panelek természetesen más méretekben is elkészíthetők.

Még néhány kérdés felmerülhet, amelyekre - úgy érzem - válaszolnom kell. Miért kellett ez az egész felhajtás, ha a paneleket végül mégis el kell készíteni, és a legvalószínűbb módszer a fotóeljárás?  Ha úgyis kell fényképezni, előhívni és maratni, miért nem lehet az adott áramkör konkrét NYÁK-ját elkészíteni? Miért az én próbapanelem, miért nem a kereskedelmiek? Ez mind igaz. Mentségemre a következőket hozom fel:

Az Abacom cég LochMaster nevű programjának felfedezése után különösen hasznossá vált számomra ez a módszer, hiszen ezzel a programmal  bármilyen - a kereskedelemben készen kapható és a program által tartalmazott, illetve saját tervezésű - próbapanelekre is lehet tervezni. A LochMaster programot egy további cikkben tervezem bemutatni.

Végül néhány áramkör a bemutatott panelre ültetve (8. ábra és 9. ábra). Az áramkörök egy spektrum analizátor - sweep generátor részei, amelyet szintén egy további cikkben fogok ismertetni. Remélem sikerült egy új és aránylag egyszerű alternatívát bemutatni az egyébként igen széleskörű NYÁK-alkalmazási módszerek között.

Vissza a Cikkek lapra